Forbrukslån
Forbrukslån

Vet du hva alle ordene som benyttes i forbindelse med et forbrukslån betyr? Gjør du det kan du stoppe å lese her, og gjør du ikke les videre. Vi vil hjelpe deg litt på veien, og her er noen av uttrykkene forklart, slik at du føler deg sikrere på at du forstår alt. Les også omtalene av lånene på forsiden, så får du oversikt over alle tilbudene.

Nedbetalingsplan, nedbetalingstid, renter og betalingsanmerkning

Når man tar opp et forbrukslån vil man få en del papirer fra banken, deriblant en nedbetalingsplan. Dette er et oppsett fra banken som viser alle innbetalingene du skal gjøre på lånet. Her finner du opplysninger som viser hva du betaler inn i renter, på selve lånet og til hvilken dato. Du finner også hva resten av lånet vil være etter innbetalinger. Renter er det banken tjener på å gi ut lån, og betyr at du betaler noe ekstra hver måned utover lånesummen. Skulle du ikke betale en måned, selv om du får purring, vil du pådra deg en inkassosak og kanskje en betalingsanmerkning. Anmerkningen betyr rett og slett; ikke betalt.

Kredittsjekk, nominell rente og effektiv rente

På en lånesøknad om forbrukslån fører man inn forskjellige opplysninger om egen økonomi. Banken sjekker dette med å foreta en kredittsjekk, for å se om dette stemmer. En god kredittsjekk er avgjørende for å få en god rente. Nominell rente og effektiv rente oppgis alltid på bankers lånetilbud. Nominell rente er den renten som banken setter som et utgangspunkt for lånet. Det er ikke den renten du egentlig betaler. Den renten du faktisk betaler er den som heter effektiv rente. Effektiv rente får man når alle gebyrer (etableringsgebyr og termingebyrer) er regnet inn i den totale lånesummen, i stedet for at gebyrene står for seg selv.