Forbrukslån
Forbrukslån

For å vurdere om man har fått god rente på et forbrukslån, må man forstå hva kredittscore er. Denne bestemmer hvilke rentebetingelser du får fra de forskjellige bankene. I tillegg er det variasjoner mellom bankene.

Kredittscore bestemmer rentene

Kredittscore er en utregning av din totale økonomi som kredittselskapene foretar. Med i scoren tas det hensyn til slike ting som alder, om du flytter ofte, hvor mye gjeld du har, om du betaler regninger i tide, om du har inkassosaker eller har betalingsanmerkninger og så videre. Scoren du får gir en indikasjon for bankene og sier noe om de tar en risiko ved å låne deg penger. Personer med veldig lav score kan få problemer ikke bare med å få forbrukslån, men også andre typer lån, kredittkort, telefonabonnement og annet.

Når det gjelder rentene på et forbrukslån, gir bankene de beste rentene til de som har høyest score. Per i dag er beste renter på et forbrukslån, på rundt 7% nominelt.

Søk om flere forbrukslån

Mange banker kan utstede forbrukslån med beste rente (altså rundt 7% nominelt), mens enkelte andre har 8%, 9% og så videre, som laveste rente. For de fleste er dette noe uinteressant. Har du ikke veldig høy kredittscore, kan det godt hende du får det beste tilbudet for deg (ut i fra din kredittscore) fra en bank som har dårligere ”beste-rente” enn en annen. Med andre ord, søker du om lån fra to banker, der den ene har mye bedre beste-rente, kan det hende den andre banken er den som gir deg best tilbud på forbrukslån. Derfor anbefaler vi alle å søke om lån hos flere banker, og deretter sammenligne tilbudene. Dette kan du gjøre selv, eller eventuelt bruke en eller flere finansagenter.