Forbrukslån
Forbrukslån

I løpet av årene har du kanskje bestilt et telefonabonnement eller søkt lån i banken? I så fall, du har kanskje lagt merke til at det i slike tilfeller blir foretatt en kredittsjekk av deg og din økonomi? Men hva er egentlig dette, og hvem foretar slike kredittvurderinger? Uansett, skal du bestiller forbrukslån eller andre lån uten sikkerhet, så må du «bestå» en slik sjekk, og de fleste bankene/finansieringsselskapene bruker denne infomasjonen når din lånesøknad vurderes!

Hva er en kredittsjekk?

Ved en kredittsjekk blir det foretatt en kontroll av din økonomi, da vil din inntekt, gjeld, evt. betalingsanmerkninger o.l. kunne bekreftes. Det må være en saklig grunn for at det skal foretas en slik sjekk, og når du bestiller/søker forbrukslån må du ofte bekrefte at du tillater banken/finansieringsselskapet å gjøre dette! Etter kredittsjekken skal du etter loven få et gjenpartsbrev per post/e-post hvor det blir bekreftet hvilke opplysninger som er oppgitt! Om du ønsker, så kan du faktisk kredittsjekke deg selv, eller du kan sperre deg for slike sjekker (men da kan du heller ikke få kreditt noe sted).

Hvem foretar slike kredittsjekker?

Det finnes mange selskaper som har spesialisert seg på kredittsjekker av personer og bedrifter, de mest kjente er kanskje Bisnode, AAA Soliditet, Experian, Lindorff Decision og Dun & Bradstreet. Dette er kjente og seriøse aktører i bransjen, og om du bestiller et forbrukslån, og får et gjenpartsbrev fra dem etterpå, så trenger du ikke være bekymret for om dine opplysninger blir misbrukt! Les mer om dette på forsiden.